Executive coach, pénzügyi coaching, life coach, üzleti coach

Galambos Zsófia business coach, pénzügyi coach

13 dolog, ami meggátolja az átlagembert abban, hogy sikeres legyen

2016. március 10. - Galambos Zsófia Premium Coaching

Ugye te is szeretnéd azt hinni, hogy nem vagy átlagos? Olvass tovább, és számolj le azokkal a hétköznapi szokásaiddal, amelyek eddig megakadályoztak abban, hogy hatékonnyá, sikeressé és különlegessé válj.

Mitől átlagember az átlagember? Mit kell tenned ahhoz, hogy ne válj azzá? Mit kell tenned, ha változtatni akarsz? Összefoglalónk megadja neked a választ, és segít kitörni a szürkeségből.

1. Túl sok tévét néznek

A tévénézéssel nincs semmi gond, a mérték a lényeg. Az átlagember idejéből túl sokat vesz el a tévézés, viszont a járulékos haszon vajmi kevés. És akkor még nem is volt szó a reklámokról, melyek arra ösztönöznek, hogy olyan dolgokat vásárolj, amikre semmi szükséged. Csökkentsd a tévézésre szánt időt, vagy iktasd ki teljesen. Az időd túl értékes ahhoz, hogy egy ilyen 'ördögi doboz' előtt töltsd. 

2. Túl sokat játszanak

Aki túl sokat játszik, az nem kifejezetten produktív. Játszani jó, kizárólag stresszlevezetésként. De a helyzet ugyan az, mint a tévénél. Túl sok értékes idő vész kárba. Engedd meg magadnak, hogy néha játssz, de figyelj, nehogy a munka kárára váljon.

3. Túlságosan lusták számon tartani, mivel töltik az idejüket

Napirendet készíteni és ahhoz tartani magunkat roppant unalmas. De a legtöbb ember elfelejteni, hogy egyike a leghasznosabb tevékenységeknek, hiszen megnövelik a produktivitást. Ha nyomon követed, mivel töltöd az idődet, a későbbiekben képes leszel még hatékonyabban kihasználni azt. Sajnos az idő nem megújuló erőforrás, aknázd ki a lehető leghatékonyabban.

4. Későn kelnek fel

A késői kelés azt jelenti, hogy az embernek jóval kevesebb ideje marad hasznos dolgokat tenni. A legtöbb embernek reggel van a maximumon az energiaszintje, de az, aki 10 óráig alszik, minden energiáját elpocsékolja. Ezért nagyon fontos korán kelni, ha valóban haladni is akarsz valamire a napoddal. A korai kelés abban is segít, hogy felkészültebb legyél, például készíts egy remek reggelit egy finom kávé társaságában, és pihenj egy keveset, mielőtt elkezdődne egy nehéz munkanap.

A cikk folytatódik, ide kattintva.

10 tipp, hogy boldogabb légy a munkahelyeden

Ha nem okoz számodra örömet a munka, akkor az kihat az egész életedre. Ám van néhány tipp, amellyel elviselhetővé teheted, sőt, megszeretheted az állásodat. 

Koncentrálj a munkád pozitív oldalára, és egy idő után érezni fogod a változást. Ki tudja, talán újra megszereted, vagy ráeszmélsz arra, hogy itt az ideje továbblépni. Akárhogyan is, boldogabb leszel. Használd alábbi tippjeinket a sikerhez.

1. Légy hálás

Ha hálát érzel valamiért, jelen esetben az állásodért, az a boldogsághoz vezető legrövidebb út. Talán elégedetlen vagy bizonyos dolgokkal, ilyenkor érdemes a munkád pozitív oldalára fókuszálnod, ezért hálát adnod. Másnak még állása sincs. Ugye mennyivel szerencsésebb vagy náluk?

2. Keress új állást

Ha tényleg nagyon boldogtalannak érzed magad, a legegyszerűbb módszer, hogy felvidítsd magad az, ha elkezdesz állások után kutatni. Nem jelenti azt, hogy jelentkezned is kell rájuk, de legalább tudni fogod, hogy létezik más lehetőség is. Mielőtt felmondanál, jól gondold át. A hirtelen döntések következtében kiköthetsz újra egy olyan munkahelyen, amit nem szeretsz.

3. Élvezd az apró dolgokat

Vannak kedves munkatársaid, barátaid? Szívesen reggeliztek, ebédeltek együtt? Mindnyájan egy hajóban eveztek. Értékeld a társaságukat, az ő jelenlétük színesebbé, boldogabbá teheti a napodat.


A cikk folytatódik, ide kattintva.

Hogyan légy milliomos 30 éves korodra?

Lehetetlen vállalkozásnak tűnik a legtöbb ember számára, hogy valaha is milliomos legyen. A helyzet az, hogy csak korlátozó gondolkodásuk és hiedelmeik teszik elérhetetlenné az áhított vagyont. 

Minél hamarabb hoz meg valaki okos pénzügyi döntéseket, annál valószínűbb, hogy csatlakozhat a milliomosok klubjához.

Ha szimplán csak gyűjtögeted és tartalékolod a pénzt, az még nem tesz gazdaggá. Különböző módszereket kell ötvöznöd, melyek segítenek abban, hogy meg is sokszorozd a vagyonodat. 

Nem tehetsz róla, ha szegénynek születtél. De ha szegény emberként halsz meg, az már a te hibád.

1. Növeld a bevételeidet

A milliomos élethez vezető első lépcsőfok, hogy rendelkezz azzal a pénzösszeggel, mely a befektetéseid alapját képezi. Ahhoz természetesen, hogy rendelkezésre álljon ez az összeg, jól fizető állásra van szükséged. Nem csak megszerezned kell ezt az állást, de törekedni arra, hogy folyamatosan feljebb kerülj a ranglétrán, képezd magad. 

2. Élj mértékletesen

Talán azt hiszed, a milliomosok mind csillogó autókat vezetnek, és a legújabb kütyükkel rendelkeznek. Ez nem minden esetben igaz, és ha szeretnél milliomos lenni, neked is el kell kerülnöd ezt a csapdát. Később kifizetődik. Ne pazarolj, soha ne vegyél semmit teljes áron, figyeld a leértékeléseket, válassz olcsóbb internetelőfizetést, a drága konditermi bérletet pedig cseréld le futásra.

A cikk folytatódik ide kattintva.

 

Amit Warren Buffett a befektetésekről tanított nekem

Warren Buffett a világ egyik leggazdagabb embere. Bölcsességeit széles körben ismerik, nem fukarkodik másokkal sem megosztani tudását a befektetésekről és a pénzről. Az alábbi leckéket mindenképpen érdemes megtanulnunk tőle.

1. A hosszú távú sikerre koncentrálj

"Soha nem próbálok pénzt keresni a tőzsdén. Vásárláskor abból a feltételezésből indulok ki hogy a tőzsde akár a következő napon bezárhat és öt évig ki sem nyit."

"Befektetőként az egyetlen cél az kell legyen, hogy racionális áron vásároljunk részesedést egy olyan cégben, melynek operatív működése könnyen megérthető, eredményei pedig várhatóan jelentősen emelkednek majd 5,10 vagy 20 éves időtávon. Ha nem vagyunk képesek arra, hogy 10 évig tartsunk egy részvényt, azon se gondolkodjunk, hogy akár 10 percig tartsuk."

Ha tőzsdézni szeretnél, a hosszú távú sikerre kell koncentrálnod. Buffett mindig is olyan cégekbe fektet, melyekről úgy gondolja, hosszú távon eredményesek. Nem érdeklik a legfelkapottabb részvények vagy a mindenki által izgatottan várt IPO-k. Buffett rendelkezik azzal a képességgel, mint a legtöbb befektető nem - képes hosszú távon gondolkodni.

Neked is meg kell találnod azokat a cégeket, melyekben hiszel, melyekről úgy gondolod, hosszú távon is van bennük potenciál. Változtasd meg a gondolkodásod, növeld a hozamaidat!

2. Elismert cégekbe fektess

"Még mindig jobb egy nagyszerű cég részvényeit elfogadható áron megvásárolni, mint egy elfogadható cég részvényeit nagyszerű áron."

Buffett kizárólag az értékes cégekbe szeret befektetni. A cég egészét értékeli, mikor részvényeket vásárol.

Mikor részvényeket vásárolsz, fontos, hogy ne csak a technikai, de a fundamentális elemzést is végrehajtsd. Talán rövid távon azt jósolod, felfut a részvény a technikai mutatók szerint, de valódi befektetőként hosszú távon kell gondolkodnod - minden esetben tekintetbe kell venned a vállalat mutatóit is. Tekints magadra úgy, mint befektetőre, nem pedig úgy, mint traderre. 

3. Szállj be, mikor a többiek kiszállnak

"Légy óvatos, mikor a többiek mohók, és légy mohó, mikor a többiek óvatosak."

Valahányszor gazdasági válság van, Warren Buffett neve el szokott hangzani. 2008-ban, a válság idején 25 milliárd dollárt fektetett be; akkor, mikor mindenki más eladott. A recesszió tökéletes alkalom arra, hogy a kiváló részvényeket diszkont áron megvásárold. Ő is kihasználta ezt 2008-ban, és közel 10 milliárd dollárt szakított vele.

A cikk folytatódik, ide kattintva.

Tanulj meg spórolni a milliárdosok tippjei segítségével

A szupergazdagok száma napról napra nő, de hogy hogyan is jutottak el idáig, mindenkinél más és más. Most megosztják veled legkiválóbb tippjeiket, melyeket érdemes megszívlelned, ha gazdaggá szeretnél válni.

A szupergazdagok legtöbbje nem költekezik ésszerűtlenül és nem él fényűző módon sem. Tulajdonképpen jó részük úgy jutott el az anyagi függetlenségig, hogy okosan és szerényen költött. Jöjjenek hát a legkiválóbb tippek spóroláshoz milliárdosoktól.

Michael Bloomberg
Nettó vagyon: 34,3 milliárd dollár

"Csak azokhoz a dolgokhoz ragaszkodj, amikre igazán szükséged van."
Michael Bloomberg New York egyik legbefolyásosabb ex-polgármestere, és fő részvényese a Bloomberg cégnek. Egy valamit viszont kevesen tudnak róla. Az utóbbi 10 évben csak két pár kényelmes, fekete cipője volt, melyekben dolgozni járt. Tisztában van azzal, hogy amire igazán szüksége van, azt meg kell vásárolni, viszont felesleges dolgokra (például olyan cipőkre, melyeket nem hordana...) sosem szórja a pénzt.
Bár a történet kissé banális, attól még igaz. Bloomberg sikerhez vezető útját ez a szemlélet végigkísérte.

 

Bill Gates
Nettó vagyon: 79 milliárd dollár

"Tanulj a múlt hibáiból."
A pénzzel kapcsolatban mindenki elkövet hibákat, hol gyakrabban, hol kevésbé gyakran. Mindnyájan. Mégis, mi különbözteti meg a sikeres embert és a kevésbé sikerest ebben a tekintetben? Az, hogy előbbi képes tanulni az elkövetett hibáiból, és előnnyé kovácsolni azt. Bill Gates a világ leggazdagabb embereként úgy gondolja, fontos, hogy örüljünk a sikereinknek, de a szerzett tapasztalatainkról sose feledkezzünk meg a döntéseink meghozatalánál.

A cikk folytatódik, ide kattintva.

Hogyan írj önéletrajzot munkatapasztalat nélkül?

Nem nehéz önéletrajzot írni. Mindnyájan tudjuk, hogyan kell. Rengeteg weboldal, cikk szól arról, hogyan írjunk jó önéletrajzot. A HR-esek is örömmel osztanak meg tippeket, mitől tűnhet még jobbnak a CV-d. De ezen tippek egyike sem működik, ha nincs mit írnod az önéletrajzra! Mi mégis segítünk ebben hasznos tippjeinkkel.

1. Figyelj a struktúrára

A HR-esek kevesebb, mint 30 másodpercet töltenek azzal, hogy átfussák az önéletrajzot, és eldöntsék, érdemes-e elolvasniuk. Ezért fontos a szerkezet, a feladat az, hogy könnyen olvasható CV-t írj.

Nem szabad, hogy zavaró legyen a struktúra. Hagyj elég helyet a bekezdések között, tartsd a margókat; ha nyomtatott formában kérik az önéletrajzot, ügyelj arra, hogy jó minőségű nyomtatóval készüljön.

Ne felejtsd utánellenőrizni az önéletrajzot, és ne bízz teljes mértékben a helyesírás ellenőrzőben. Egy kis hiba is roppant illúzióromboló lehet.

2. Részletezd a tanulmányaidat

Amikor egy frissen végzett állást keres, legtöbbször nem, vagy csak nagyon kevés munkatapasztalattal rendelkezik. Ha te is ezek közé tartozol, ebben az esetben a tapasztalat hiányát pótold a tudásoddal.

Említsd meg az egyetemi kurzusokat, tréningeket, tanulmányutakat. Emellett külön fejezetet szentelhetsz a szakdolgozatodnak vagy disszertációdnak, így a munkaadó is világosabb képet kap arról, mihez is értesz valójában. És persze ne felejtsd el megemlíteni a beszélt nyelveket, külföldi tapasztalatokat.

A cikk folytatódik, ide kattintva. 

5 dolog, amit messziről kerülj el, ha vállalkoznál

Ha úgy döntöttél, vállalkozni szeretnél, most megismerheted az 5 legnagyobb hibát, melyet a kezdők elkövetnek.

1. Társulni olyannal, akivel nem illetek össze

Mielőtt, vagy miután vállalkozást alapítasz, könnyen előfordulhat, hogy lesznek olyan emberek, akik szeretnének maguknak kihasítani egy szeletet a tortából. Egy jó társ oldalán sokra viheted, de vannak ellenpéldák is.

Ha partnert választasz, elsőként a szakértelmét, tapasztalatát, lelkesedését kell mérlegelned, de nem szabad figyelmen kívül hagynod a belső hangodat sem. Az mindig megsúgja, érdemes-e társulnod az illetővel.

2. Tőkét szerezni másoktól

Nagyszerű érzés tudni, hogy vannak emberek, akik hisznek benned és szívesen fektetnének a cégedbe. De tudnod kell, semmi sincs ingyen; amint sikereket érsz el, ők benyújtják a számlát, és osztozkodnod kell velük a bevételeiden.

A cikk folytatódik, ide kattintva.

8 hasznos tipp, mellyel könnyen a siker nyomába eredhetsz

Ahhoz, hogy sikeres légy, nem feltétlenül van szükséged jó iskolákra, anyagi támogatásra vagy kapcsolatokra. A viselkedésedet kell megváltoztatnod, tekintve hogy a siker a cselekvés terméke. Cikkünkből 8 alapelvet ismerhetsz meg, melye

Határozd meg, mit jelent a siker számodra

Bár a siker jól definiálható, mindenkinek mást és mást jelent. Van, aki a sok pénztől érzi magát elégedettnek. Van, aki céget birtokol és vezet - ez okoz számára örömet. Olyan is van, akinek a család az első számú prioritás; van, akinek a jószolgálat. 



Nem teljesedhetsz ki addig, míg nem tudod, mitől érzed magad boldognak és sikeresnek. Amint megvan a cél, az eszközöket is képes leszel megteremteni, ha igazán akarod.


A siker áldozatokkal jár

Attól függően, mit akarsz elérni, mik a céljaid, mit jelent számodra a siker - meg kell fizetned az árát. Meglehet, hogy induló vállalkozásodhoz akár hónapokig, évekig kell spórolnod. Az is lehet, hogy nem pénzben fizetsz, hanem időben. A felkészülés, a tanulás, a befektetett munka következtében talán kevesebb szabadidőd lesz. A jó hír az, hogy mindez átmeneti. Amint munkád gyümölcse beérett, látni fogod, hogy nem volt hiábavaló az áldozat.

A cikk folytatódik, ide kattintva.

5 nyomós érv az alkalmazotti lét ellen

Az alkalmazotti létet sokan a stabilitással, jó fizetéssel azonosítják. Mellette szól a fizetett szabadság és a (jobb esetben) 8-tól 5-ig tartó munkaidő is. Nagyszerű. De valóban az? Valóban örömmel kelsz föl minden reggel? Imádod az állásodat és a céget, amelyiknél dolgozol? Nos, ha így van, gratulálok. Egyike vagy azon keveseknek, akiket örömmel tölt el a munkájuk.

Ha gyűlölsz felkelni reggelente, folyamatosan kacérkodsz a gondolattal, hogy felmondasz, és már hétfőn a pénteket várod, itt az ideje, hogy szembe nézz a problémával, és megkérdezd magadtól, valóban ez-e a legjobb módja az időd eltöltésének. Ha csak a fizetés az, ami a jelenlegi munkahelyeden tart, itt az ideje lépned.

Az időnk ezen a világon véges, éppen ezért is értékes. Kezeld hát ehhez mérten, és ne pazarold olyasmire, amit gyűlölsz. A következőkben segítünk neked eldönteni, érdemes-e otthagynod az állásod, és olyasvalamibe fognod, amit igazán szeretsz.

1. Szenvedély

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

Elkötelezett vagy a munkád iránt?

Teljes szívedből arra vágysz, hogy ezt csináld?

A szabadidődben is szívesen foglalkoznál vele még akkor is, ha nem kapnál érte fizetést?

Ha a fentiek valamelyikére nem a válasz, akkor valószínűleg nem szereted rajongásig azt, amit csinálsz. Ahhoz, hogy valami nagyszerűt vigyél véghez, szenvedély szükségeltetik. Ha nincs meg a "tűz", érdemes megfontolnod a felmondásodat. Keresd meg azt az elfoglaltságot, ami boldoggá tesz, hogy igazán nagy tetteket vihess véghez. Ne alkudj meg. A szenvedély tesz minden egyes munkanapot élvezetté. 

A cikk folytatódik ide kattintva

5 hasznos tipp, hogy több pénz maradjon a zsebedben

1. A kényelem ára

Nyaranta, diákmunkásként gyakran elcsodálkoztam, hogy a kollégáim a reggelt a büfében vásárolt kávéval, pékárúval, üdítővel indították, aztán az ebédet is a munkahelyi menzán fogyasztották el. Ezzel a szokásukkal gyakorlatilag az aznapi fizetésük legalább egynegyedét elköltötték.

Ha szeretnéd, hogy félretett pénzed legyen, a fentihez hasonló szokásaidat teljes mértékben át kell alakítani. Készítsd el már előző nap a reggelit és az ebédet magadnak, vidd el dobozban a munkahelyre. A pénztárcád szeretni fog érte. 

Amennyiben nehéz magadban tudatosítani ennek a lépésnek az értelmét, közelítsd meg más oldalról a kérdést. Soha ne arra fókuszálj, hogy valami mennyibe kerül. Inkább gondolj arra, mennyi időt kell ahhoz munkával töltened, hogy megengedhesd magadnak az adott dolgot. Ha másfél óra munkával keresed meg a büfében vásárolt reggeli és ebéd árát, szerintem már nem is olyan mókás. 

2. Sok kicsi sokra megy

Ha minden nap csak egy kávét iszol a legolcsóbb fajtából munkába menet (számoljunk a példa kedvéért 300 forinttal), az egy évben több, mint 100 000 Ft, amit csak kávéra költesz. 
Mi lenne, ha magadnak készítenéd el? Mi lenne, ha termoszban vinnéd a munkahelyre? A kávéházi kávé élményéről nem kell lemondanod, de hagyd meg különleges alkalmakra. 

3. Ne légy lusta

Ha túlórázhatsz (és jobb esetben a cég ki is fizeti), tedd meg. Lehet, hogy szerettél volna korán hazamenni, ledőlni a kanapéra és tévét nézni. De hidd el nekem, az extra órabér nagyon jól fog esni. És mit veszítesz? A kedvenc sorozatodat akár hétvégén is visszanézheted az interneten. Ha nem ragadod meg a lehetőséget a pénzkeresésre, akkor pénzt vesztesz. Lehet, hogy hibás döntéseket hoztál a múltban, de itt az ideje, hogy változtass, és minden lehetőséget kihasználj. 

A cikk folytatódik ide kattintva